Köttsoppa

Detta är en brynt köttsoppa vilket innebär att kötet skärs i småbitar och brynes innan det kokas. Jag tycker att det blir godare smak på soppan när man gör såhär dessutom blir det inte så söligt som när man ska koka ett stort stycke kött som sedan ska delas i mindre bitar.

 
[print_link]

Köttsoppa

4 port

300 gr. rent nötkött, t.ex nötbog el. fransyska
2 msk. margarin
1½ lit. vatten
2 tsk salt
5 st. vitpepparkorn
2-3 persiljestjälkar
1 st buljongtärning
1 st. morot
1 st. liten palsternacka
50 gr. rotselleri i bit
½ purjolök
2 potatisar
persilja

Skär köttet i kuber 1½x1½ cm. Bryn dessa vackert bruna i en stekpanna i matfettet.

köttsoppa

Lägg köttet i en kastrull och häll på hälften av vattnet. Låt koka upp och skumma av. Tillsätt salt, vitpeppar, persiljestjälkar och buljongtärning. Jag brukar lägga vitpeppar och persiljestjälkar i en tesil så är det bara att fiska upp den när soppan är klar. Koka under lock på svag värme i ca. 1 timma.

Skala rotfrukterna och ansa purjolöken. Skär morot och palsternacka i strimlor, purjolök i skivor och rotselleri i små tärningar och potatis i lite större tärningar.

köttsoppa1

Tillsätt resten av vattnet och soppgrönsakerna. Koka tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka, 10-15 minuter. Tillsätt klippt persilja.

köttsoppa2

Servera med mjölk och en ostsmörgås. Soppan kan med fördel göras i dubbel sats för nedfrysning. 

Ann

5 svar på ”Köttsoppa”

  1. Mmm ser gott ut. Jag måste erkänna att jag är dålig på att laga soppa. Har de senaste veckorna lagat soppa till förrätt på söndagar för att komma igång… men ”riktig” soppa som huvudrätt var länge sen.

  2. Åh vad det såg gott ut! Själv gjorde jag svampsoppa igår utav självplockade trattkantareller, mums. Soppa är gott!!

  3. Hej Ann….Provat dina soppar..Verkligen smakar svenskt….Jag bor i USA for 50 ar och forsoker alltid hitta nagot gott ”Svenskt”….Mina barn och barnbarn kommer ofta hem och ater…och da vill de ha nagot ”Svenskt”….
    John ..Salt Lake City, Utah USA

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.