Hemgjord majonnäs och aioli

[donotprint]För ett par veckor sedan när jag lyssnade på Förmiddag så hörde jag att programledaren Lena sa att hon inte var så förtjust i majonnäs. Då bestämde jag mig för att mitt radiorecept vid nästa besök i studion skulle vara just majonnäs. Nu vet jag ju inte om Lena har smakat hemgjord majonnäs innan men det kommer hon att få göra idag. Lite provsmakning av aioli blir det också.

Om man bara har en mixerstav så gör man egen god majonnäs på ett par minuter. Det som tar längst tid är att diska mixerstaven. Majonnäsen är inte bara god, man vet ju också exakt vad det är i den och slipper en massa tillsatser.

Jag har inte köpt majonnäs på jag vet inte hur länge, gör bara egen numer och har bara misslyckats två gånger. Ena gången hade ägget legat framme en stund, då skar sig majonnäsen och andra gången var ägget väldigt stort och det blev för lite olja i förhållande till ägg, då blev majonnäsen väldigt lös. Ju mer olja man har i desto fastare blir majonnäsen.

[/donotprint]

[print_link]

Hemgjord majonnäs och aioli

ca 2,5 dl färdig majonnäs

1 ägg (direkt från kylskåpet)
2 tsk vitvinsvinäger
2-3 dl olja (ju större ägg desto mer olja)
1 krm salt
nymald svartpeppar

Häll allt i mixerbägaren.

Sätt ner mixerstaven, starta den och håll kvar mixerhuvudet under ytan tills nästan all olja dragits ner i majonnäsen.

Vinkla staven något och dra försiktigt staven uppåt tills all olja blandats in. Kör några gånger med mixerstaven upp och ner i majonnäsen.

Klart!

Majonnäsen håller sig i kylskåpet i ungefär en vecka. Om man vill göra aioli av hela satsen är det bara att riva ner lite färsk vitlök innan man kör igång annars tar man valfri mängd majonnäs och blandar med vitlök.

Ann

10 svar på ”Hemgjord majonnäs och aioli”

 1. Jag har också gjort egen majonnäs och aioli i många år. Fattar inte att folk kan använda köpt. Tycker den smakar härsket. Jag brukar göra majonnäsen i en burk direkt som jag sen kan sätta lock på och förvara det som inte gått åt. Innan tyckte jag också att mixerstaven var så svår att få ren, men så kom jag på att hälla hett vatten med lite diskmedel i i en bringare t.ex. och sen köra med mixern i den. Funkar jättebra!

 2. Hej!
  Jag har gjort dina goda majonnäs och har lagt upp receptet på min blogg, hoppas det är OK. Om inte, så tar jag bort det meddetsamma.
  Nu kommer jag garanterat inte köpa hem majonnäs, hemgjorda smakar godare och är rätt snabb att göra. Tack! 🙂
  MVH
  Sofia.

 3. Jag drog en Googlechansning på ”majonnäs mixerstav” och det här var ju bättre än jag någonsin hoppats på.

  Jag trodde att man var tvungen att hälla i olja långsamt långsamt samtidigt som man mixar men det här verkar ju mindre svårt. Ska bli kul att testa!

  Stort tack!
  /Nicklas

 4. Äntligen…har inte annat än misslyckats med att göra majonäs trots att det skall vara busenkelt…allt skall vara rumstempererat …häll i långsamt med olja…Men med ditt toppenrecept, i med allt i bunken och mixa…och ÄNTLIGEN så har jag min egenhändigt gjorda majonäs i kylen.TUSEN TACK för att du delat med dej av detta recept.

 5. TACK!! Detta tips var kanon allt tog mindre än 5 minuter att göra och den blev så bra!!!!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.