Härligt frasig formfranska

[donotprint]Sedan årsskiftet har jag bara köpt bröd en gång, resten har jag bakat. De senaste måndagarna har jag bakat formfranska. Jag testade för några veckor sedan Leilas recept på formfranska och det var helt ok. Därefter gjorde jag efter ett vanligt kokboksrecept med mjölk i. Sedan blev det en modifiering av kokboksreceptet med influenser från Leilas bröd och idag tror jag nog att jag kom fram till hur jag vill ha min formfranska. Jag bakar den med durumvete och vetemjöl special. Durumvetet ger en härlig färg och skön frasig yta till brödet och vetemjöl special gör att brödet blir högt och fint. Dock kräver vetemjöl special att degen arbetas ganska länge innan första jäsningen. Jag använder mig av min elvisp med degkrogar men tror nog att jag ska ta fram den stora hushållsassistenten nästa gång. Vill ju inte att elvispen ska braka ihop.

Jag brukar skiva och frysa brödet när det har svalnat helt fast innan dess brukar det hinna slinka ner en nygräddad skiva med Bregott på.[/donotprint]

[print_link]

Formfranska

2 st

Ugnstemperatur: 200º

50 g färsk jäst, eller en påse torrjäst
50 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk ljus sirap
4 dl durumvetemjöl
7-8 dl vetemjöl special

flytande margarin till brödformarna
ägg till pensling
vallmofrö eller sesamfrö till garnering

Smula den färska jästen i en bunke. Följ anvisningarna för torrjäst på förpackningen. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37º C och häll det över jästen. Rör om tills jästen löst sig och tillsätt salt och sirap. Häll i durumvetemjölet och sedan vetemjöl special, lite i taget. Arbeta degen tills den känns mjuk och smidig.

Låt degen jäsa i bunken under bakduk i ca 40 minuter till dubbel storlek. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lite. Dela degen i två lika stora delar, forma dem till längder och lägg dem i de smorda brödformarna. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200º C.

Pensla limporna med uppvispat ägg och strö på vallmofrö eller sesamfrö. Grädda på nedersta falsen i 30 minuter.

Ta ur bröden ur formarna när de är klara och låt dem svalna på galler under bakduk.

Ann

5 svar på ”Härligt frasig formfranska”

  1. Toppen! Jag tjuvar receptet på en gång för jag vill också ha den perfekta franskan! Det ser otroligt gott ut och med din beskrivning så köper jag de! Durmvetemjöl blir himla gott i både bröd o pizzadeg framförallt. Detta ska jag prova! Kram på dig!

  2. Försöker också baka så mycket som möjligt av det bröd vi äter. Men ibland hinner man inte med. Bakar Leilas sirapslimpa ibland. Den är sååå smaskig!!

  3. Äntligen ett recept på franskbröd.Ser jättegott ut, ska baka det så fort jag hinner.Det är kul att baka bröd.Dessutom är det gott att skifta med allt köpt bröd.

  4. Jättebra att baka med enkla recept men ändå har smak av hemvanast. Saknar dock en högre form. Var hitta olika avlånga formar

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.