Marshmallowsfondant

[print_link]

Marshmallowsfondant är något som man använder för att täcka en tårta. Man kan säga att man använder det precis som marsipan. Fördelen med marshmallowsfondant är att man kan färga det i nästan vilka färger som helst (nästan, svart och rött är väldigt svårt att få bra) och att det inte innehåller nötter eller mandel. Det är lättarbetat och det är relativt enkelt att göra själv. Ett annat alternativ för att täcka en tårta är Sugarpaste som finns att köpa via webbutiker som säljer tårttillbehör, det blir dock ganska mycket billigare att göra egen marshmallowsfondant. Jag har själv aldrig använt Sugarpaste så jag kan inte uttala mig om hur det är att arbeta med det.

Marshmallowsfondant, förkortat mmf

Lagom för att täcka en tårta på ca 24 cm i diameter

150 gr marshmallows
1,5 msk vatten (eller passerade hallon om man vill ha rosa mmf, se till att få bort alla kärnor bara)
lite cocosfett
320-400 gr florsocker
färg

Använd två stora bunkar/skålar, en av dem måste tåla micro.

Smörj skålarna med cocosfett. Häll marshmallows och vatten (eller hallonsaft) i den microsäkra bunken/skålen och florsocker i den andra, börja med 320 gr. Gör en grop i florsockret.

Smält marshmallowsen i micron i en halv minut, tänk på att effekten kan variera mellan olika microugnar, de sväller ganska mycket så håll koll på dem.

Ta ut skålen och blanda runt. Om det blir en slät massa så behövs ingen mer värme. Sätt annars in den i ugnen en halv minut till.

Blanda runt ordentligt så att det blir en jämn smet och blanda i färgen. Om man använder pastafärg så behövs det väldigt lite om man inte vill ha för stark färg.

Häll marshmallowssmeten i gropen i florsockret och blanda med en slickepott. Det tar ett tag och mmf:en känns ibland som tuggummi. Tillsätt mer florsocker om den är väldigt kletig. Mot slutet kan det vara lättare att använden en hand och knåda in florsockret för att till slut ta upp ”klumpen” och knåda den lite på en skärbräda.

Lägg den färdiga mmf:en i en påse och knyt ihop. Låt den vila i minst två timmar innan den ska användas. Den kan ligga väl förpackad i tre veckor utan problem.

Innan man använder mmf:en måste den knådas ordentligt för att bli mjuk och smidig. Därefter kan den kavlas ut och användas för att täcka en tårta eller också kan man göra figurer av den.

Ann

24 svar på ”Marshmallowsfondant”

 1. Gjorde mmf med olja i stället för cocosfett. Funkade bra det med. I det stora hela blev tårtan kanonfin och god. Tack för receptet=)

 2. Tack för en underbar blogg med massor av bra recept. Vilken sorts färg anväder du att färga med? Använder du samma färg att måla med?

 3. Tack Victoria!

  Jag använder pastafärg, en väldigt koncentrerad färg, eller pulverfärg både att färga in mmf med och att måla med. När jag målar blandar jag färgen med lite alkohol.

  Hälsningar Ann

 4. Är den lättarbetad?
  Den verkar enklare och smidigare att göra än SP.

  Måste jag använda florsocker som ”grund” när jag kavlar?
  Såg att du använder färgpasta, har du testat att färga med hushållsfärg? Blir den lösare då?
  Ställer jag många frågor? 😉

 5. Hej
  Kan man dekorera tårtan 1 dag tidigare med mmf och sedan förvara den i kyl väl inplastad?

 6. Hej Anki!

  Man kan täcka och dekorera den med mmf dagen innan men man ska inte plasta in den för väl, den behöver få luft annars bildas det kondens.

  Ann

 7. Hej!

  Kan man smälta marshhmallows utan att smörja skålen och sätta till vatten? jag är lite nybörjar kok och behöver lite vägledning. 🙂

 8. Man smörjer för att det inte ska fastna i skålen. Tror det blir for tjockt utan vatten men det beror på hur fuktiga eller torra marshmallowsen är.

 9. Åh! Det här ska jag verkligen testa om ett par veckor när sambon fyller år! Verkar ju inte allt för svårt och själv gillar jag inte marsipan!

  En fundering bara, kan man täcka tårtan direkt med mmf eller bör man ha grädde eller liknande runt tårtan först?

 10. Sara: man maste spackla tårtan med vispad grädde eller smörkräm innan man täcker den med mmf. Lycka till!

 11. Hej!! Nu ska jag äntligen pröva att göra min egen tårta. Det jag undrar över är vad man kan använda för fästmaterial för att fästa mmf figurer i mmf bottnen.
  Mvh Linda

 12. Kul att du ska göra din egna tårta! Man kan använda lite lite vatten om det inte är stora grejer som ska fästas eller kristyr, antingen sådan man gör själv eller färdig som man kan köpa på tub i affären.
  Lycka till!
  /Ann

 13. Hej.
  Detta MÅSTE jag testa på min nästa beställning som kommer in.
  Vilken färg/vilket märke var det du använde på bilderna? Just den gröna skulle vara perfekt.

  MVH
  Cecilia

 14. hej kanske dum fråga men tänkte göra din mmf undrar hur mycket lite kokosfett är så jag inte står där utan nått att täcka tårtan med och en sats är de till en normal stor tårta? tack för svar Med vänlig hälsning malin

 15. Hej Cecilia!

  Kommer inte ihåg vilken gröna färg jag använde men det var en vanlig grön som jag inte tog så mycket av =)

 16. Hej Malin!

  Nuförtiden smörjer jag inte mina skålar utan blandar kokosfettet ihop med marshmallowsen när jag smälter dem i micron. Tar ca 10 gr kokosfett till 150 marshmallows.

  En sådan sats räcker till en tårta som är ca 23 cm i diameter och ca 9 cm hög.

  Hälsningar Ann

 17. en liten fråga. om man inte har någon micro går det att smälta i vattenbad?

 18. Har haft problem med min blogg och inte sett din kommentar men tänker att jag svarar nu iaf. Det går bra fast det tar ganska lång tid. / Ann

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.