Rågsiktslimpa

Ett jätteenkelt och gott bröd med minimal arbetsinsats. Det tar iofs lite tid att göra men om man har några timmar över så har man enkelt fyra goda limpor.

Rågsiktslimpa

4 limpor

2 lit. rågsikt
1 lit. vetemjöl
50 gr. jäst
2 dl. ljummet vatten

60 gr. smält smör el. margarin
1 lit. ljummet vatten
1 msk. salt
3 msk. socker el. sirap

Blanda mjölet i en stor bunke. Gör en grop i mjölet och smula i jästen. Häll över 2 dl. ljummet vatten. Låt stå övertäckt i 30 minuter.

 

Blanda i det smälta matfettet, vattnet, saltet och sockret eller sirapen. Ett bra tips för att dosera sirapen enkelt är att trycka ner matskedsmåttet i mjölet och hälla sirapen i hålen.

Arbeta degen ordentligt med elvisp med degkrokar. Det gör inget om degen blir lite kladdig, det är bättre att ta lite extra mjöl vid utbakningen i stället. 

Pudra lite mjöl över degen och låt den jäsa övertäckt i 90 minuter.

 

Ta upp degen och knåda den ordentligt. Dela degen i 4 lika stora delar. Kavla ut varje del till en fyrkant och rulla ihop till en limpa, då blir brödet högre och finare. Lägg limporna med skarvarna neråt på en långpanna med bakplåtspapper. Lägg även remsor av bakplåtspapper mellan limporna så fastnar de inte i varandra.

Låt jäsa övertäckt i ytterligare 30 min.

Grädda i 225° i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Brödet ska låta ihåligt när man knackar på det.

Låt svalna under bakduk om du vill ha mjuk skorpa och utan bakduk om du vill ha den lite hårdare.

Till kvällsmat idag blev det såklart nygräddat bröd med ost och gurka och en kanna nybryggt te.

Ann

12 svar på ”Rågsiktslimpa”

 1. Men det är ju det här jag menar!! Det ser så enkelt ut när du gör; inget kladd, ingen smet. skulle jag göra hål för sirapen skulle det vara sirap utanför hålen.
  och när första momentet med jäsning i 30 min var klart skulle jag tröttnat. mina händer skulle vara kletiga så att ta i en kamera skulle vara uteslutet.
  men du bara gör allt detta.
  ååå vad jag beundrar dig!! och lite avundsjuk är jag också – kram från en som saknar förmågan.
  Hej då från Gullan!

 2. svar: ja den blev verkligen lyckad. jättefin. honär så söt. har fler kattungebilder i tidigare inlägg om du vill se.
  kram
  Hej då från Gullan!

 3. Hej Ann! Jag ville bara berätta att det är nu andra gången jag gör dina fantastiska bröd! 🙂 Jag skall hålla i julfrukost imorgon och min sambo fick bestämma vad som skulle bakas – och då blev det dina bröd! Tyvärr hade jag inte sparat receptet utan fick leta runt på internet, ett halvår senare men bara sökordet ”rågsikt” som hjälp, för det ville jag bestämt minnas fanns med i brödet. Till slut hittade jag rätt iallafall 🙂 Tusen tack! Kram Isa

 4. Jag har bakat det här brödet några gånger nu, och det är fantastiskt! Har de
  senaste gångerna haft i en påse brödkryddor vilket passar perfekt. Tack för
  ett jättebra recept!

 5. Ett otroligt gott bröd, det är enkelt att göra även om det tar hela förmiddagen. Jag bakade i måndags och nu är det bara en limpa kvar. Oftast brukar vi tröttna på brödet vi har bakat men inte detta.

  Håller på att göra 4 limpor i detta nu.

  Tack för att du delar med dig!

 6. Så härligt att höra! Visst är det ett underbart bröd och trots att det tar lite tid att göra så är det ju minimal arbetsinsats!

  Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!!

  Ann

 7. Tack för receptet! Jag testar just nu men kör i hushållsassistent och bytte vattnet mot gammaldags mjölk (som höll på att gå ut). Ska bli kul att se hur resultatet blir!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.