Tekakor med havregryn och linfrö

Jag har inte avgett några nyårslöften däremot har jag satt som mål att jag ska baka mer bröd under 2010 och helst inte köpa något bröd alls. Det är ju både billigare och godare med eget bröd. Dessutom tycker jag att det är roligt att baka och det behöver ju inte ta så lång tid beroende på vilket sorts bröd man gör, det räcker ju att man avsätter några timmar till bakning varje vecka. Det blir mest matbröd som bakas här hemma, vi är inte så mycket för fikabröd men det brukar i alla fall bli bullar några gånger om året.

Här kommer ett recept på härliga och saftiga tekakor.

Tekakor med havregryn och linfrö

ca. 20 st.

5 dl havregryn
6 dl mjölk
½ dl linfrö
100 gr smör eller margarin
50 gr jäst
2 msk strösocker
1 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl

Blanda mjölk och havregryn i en skål och låt grynen svälla i ett par timmar.

Tillsätt linfröna när havregrynen har svällt färdigt. Smält matfettet i en kastrull och blanda i havreblandningen. Värm på svag värme under omrörning tills gröten blivit fingervarm (37º).

Smula ner jästen i en degbunke och häll på lite av värmda gröten. Blanda om väl och tillsätt sedan socker, salt och resten av gröten. Blanda i mjölet och kör med degkrokar eller i hushållsassistent. Mjölmängden beror hur länge havregrynen har svällt så ta inte i allt mjöl direkt. Arbeta degen väl tills den släpper bunkens kanter och inte klibbar.

Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta sedan upp den på mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Tillsätt mer mjöl om den verkar klibbig. Kavla ut degen till en platta ca 1 cm tjock. Om man inte vill ha så tjocka tekakor kan man kavla ut degen ännu tunnare. Ta ut rundlar, fykanter eller varför inte hjärtan och lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Jag använder locket till min mjölburk för att stansa ut kakorna. Tycker det är lättare att få plats med rektangulära kakor på plåten.

Nagga kakorna och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen i 225º i ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk. Njut!

Här kommer ytterligare ett recept på bröd:

Rågsiktslimpa
Fyra härliga limpor med minimal arbetsinsats!

Brukar ni baka ert eget bröd? Har ni något recept som ni vill dela med er av? Skriv en kommentar!

Ann

17 svar på ”Tekakor med havregryn och linfrö”

 1. Men va kul att jag hittat din blogg!!
  Skulle ju prova kotlettpannan och nu måste jag ju testa brödet!!
  Må så bra!
  /Eva

 2. Jag har rätt nyligen fått till det där med att baka bröd, så nu testar jag lite olika recept. Dessa kommer jag definitivt att testa! Ser jättegoda ut!

 3. Tekakorna var underbart goda! Jag ska definitivt baka fler gånger! Jag blev helt såld av bilderna, riktigt snyggt gjort!

 4. Mina barn är helt sålda på dessa tekakor! Har stansat ut mindre runda kakor till dem som de formligen trycker i sig 🙂 Kanonrecept!

 5. Hej!! Jag stansar ut kakorna med undersidan av rivjärnet.. Perfekt rektangulära blir dom!

  Jag har lagt ut receptet på min blogg och länkat till din sida hoppas att det är OK??!! Flera måste få tillgång till detta fantastiska bröd!!

  Vi älskar detta, lätt bakade bröd!! Tack för receptet!!!

 6. Hej!!
  Provade att göra tekakorna här i kväll…men de blev jätteplatta…verkade som de slutade att jäsa när jag väl ”stansat” ut dem …..Har du något tips?

 7. Halloj!!

  Nu har jag gjort dem igen, och denna gång blev de perfekta..skam den som ger sig 🙂

 8. Gud vad smart att stansa ut kakor med en burk. Hade jag aldrig kommit på själv tror jag. Ska helt klart testa det nån gång! =)
  Jag gillar göra egna bagels! De bästa recepten tycker jag brukar vara de där man ska koka dem lite längre än bara några sekunder.

 9. Hejsan!
  Jag vart jättesugen på att testa detta recept, låter enkelt och gott!
  Jag har bara en fundering som du kanske kan hjälpa mig med? Jag skulle vilja ha i solrosfrön i brödet också. Ska jag då minska mängden på något annat?

 10. Hej Hanna!

  Klart att du ska testa brödet! Det är supergott. Jag tror inte att du behöver minska på något annat men ta inte i allt mjöl från början för säkerhets skull. Lycka till och berätta gärna hur det gick!

  Ann

 11. hej har bakat dessa två gånger men misslyckats totalt , när de väl kom på plåten så slutade de jäsa platta tråkiga men de var ju goda ändå. vad gör jag för fel….

 12. Ojdå Sussi!
  Svårt att svara på, kan vara för varm degvätska, för mycket mjöl, för kall plats där plåtarna står eller att du arbetat degen för mycket. Du får testa igen =)
  / Ann

 13. Dessa är sååå goda bakat dem flera gånger!! barnen älskar dem!:)
  lätt och smidigt recept dock orkar jag inte vänta på att havregrynen ska svälla….. så jag värmer mjölken och då tar det inte så lång tid

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.