Friterad kyckling med sötsur sås och jordnötssås

[donotprint]I fredags blev det friterad kyckling här hemma. Har sedan tidigare ett kanonbra recept på frityrsmet som blir precis sådär krispig och god som man vill ha den. Sötsur sås har jag också ett kanonrecept på, smakar precis som den man får på kinarestaurangerna. Jordnötssås brukar jag köpa färdig men denna gång tänkte jag att jag skulle göra egen. Hittade ett recept som verkade bra på Allt om mat och den blev bra men den blev alldeles för stark. Det är egentligen bara Sofia som äter jordnötssåsen och när hon provsmakade under tillagningen fick hon dricka två glas vatten efteråt. Jag trixade dock till det lite och improviserade så hon fick sås till maten iaf. Nästa gång jag gör såsen ska jag inte ta så mycket röd curry och pressad citron. Vet ju sedan tidigare att citrus förstärker styrkan en hel del.

Bilden är från ett tidigare tillfälle när jag gjorde kinamat, den gången använde jag mix till frityrsmeten och köpt jordnötssås.

[/donotprint]

[print_link]

Frityrsmet

Räcker till 4 personer

150 gr vetemjöl
5 msk maizena
1,5 tsk bakpulver
2,3 dl vatten
0,5 tsk salt
2 msk olja

Sikta ner mjölet, maizenan och bakpulvret i en bunke. Vipsa i vattnet, lite i taget. Det ska bli en slät smet. Låt svälla i minst 30 minuter. Rör ner saltet och oljan när det är dags att fritera. Se till att det du ska fritera är torrt innan du vänder det i smeten. Fritera till fin färg i 190-gradig olja.

Jag brukar mest fritera kycklingfilé som jag skär i mindre bitar och saltar och pepprar men det går precis lika bra att fritera fläskfilé i mindre bitar eller jätteräkor. Frityrsmeten fungerar också bra till friterad banan eller ananas.

Sötsur sås

4-6 port

1 tsk matolja
1 msk gul hackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 skiva ananas i småbitar
½ morot i små tärningar
½ dl gröna frysta ärtor
3 dl kycklingbuljong
1 dl socker
2 msk tomatpuré
1 dl vitvinsvinäger
3 tsk potatismjöl

Hetta upp oljan i en kastrull och lägg i den gula löken samt vitlöken. Låt löken fräsa några minuter för att bli mjuk och genomskinlig. Lägg därefter i ananas, morötter och ärtor och låt allt fräsa en stund till. Späd med buljongen och häll i tomatpuré, socker och vinäger. Låt såsen småputtra i ca. 5 minuter. Rör därefter ut potatismjölet i lite vatten och rör ner i såsen. Rör om och ta av kastrullen från värmen när några bubblor har stigit till ytan. Smaka av med mer socker om så behövs eller lite av anansjuicen.

Jordnötssås

4-6 port

100 gr jordnötter
400 ml kokosmjölk
4 tsk röd currypasta (blev väldigt starkt, jag kommer att börja med 1 tsk nästa gång)
1 msk råsocker
1 msk pressad citron (kommer att börja med 1 tsk nästa gång)
1 msk fisksås

Finhacka jordnötterna, gärna i en matberedare. Koka upp kokosmjölk, currypasta, socker, citron, fisksås och jordnötter. Låt sjuda men inte stormkoka utan lock ca 40 minuter.

Ann

5 svar på ”Friterad kyckling med sötsur sås och jordnötssås”

 1. Hej Ann!

  Har inte ännu testat nåt av dina recept, undrar bara om du har nåt recept på sådan vitkålssallad man får på asiatisk restaurang? På bilden ovan ser det ut som vitkålssallad i en av byttorna.

  Ska testa fritera räkor senare idag (lite nervös för det)

  hälsning Maria

 2. Fantastiskt bra recept på jordnötssås, jag hade först i 2 tsk red curry men fick då öka på med en halv dcl jordnötter, salt och lime! Frityrsmeten underbar! Tänkte ha i hackad chili nästa gg , har du testat det?
  Mvh Sanne

 3. Hej Sanne!

  Härligt att du gillar recepten! Jordnöttsåsen är det bara dottern som äter så jag brukar bara göra halv sats av den, själv är jag mer förtjust i den sötsura.

  Visst är frityrsmeten underbar! Precis lagom mycket på varje bit blir det, inte så där tjockt och jobbigt som det kan bli på kinarestauranger.

  Har inte testat att ha i chili, meddela gärna hur det blev!

  Ann

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.