Tårtbotten

[print_link]

Detta blir en riktigt härlig, saftig, luftig och framför allt hög tårtbotten

Tårtbotten

Ugnstemperatur 175º

5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver

Gräddas i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter
dessutom behövs bakplåtspapper och flytande margarin till formen

Sätt ugnen på 175º.

Sätt fast pappret i botten av formen och klipp det överflödiga pappret till tre remsor, ca 7 cm breda. Pensla lite flytande margarin runt kanterna och fäst remsorna.

Häll ägg och socker i en skål och blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan.

Vispa ägg och socker väldigt pösigt. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten. Blanda allt väl.

Häll smeten i formen. Skaka formen lite och slå den lätt i bänken så försvinner en del av bubblorna.

Grädda tårtbottnen i 175º på nedersta falsen i ca 45 minuter. Kolla med en trästicka så att kakan inte är kladdig inuti. OBS! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen.

Ta ut kakan när den är färdig och låt den svalna. Den sjunker då ihop något och kan bli lite bucklig på ovansidan men det kan man skära bort när man monterar tårtan.

Använd den direkt när den har kallnat eller lägg den i en plastpåse och frys ner den tills den ska användas. Om den ska fyllas dagen efter behöver den inte frysas.

Ann

7 svar på ”Tårtbotten”

 1. hej måste säga att ditt recept på tårtbotten är super bra! problemet är att tårtorna försvinner lika snabbt som dom blir klara. har nu fått en beställning o vet inte riktigt vad jag ska ta för pris? hur många bitar får man ut på detta recept? vad brukar du ta för en tårta i denna stl?

 2. gjorde din tårta i helgen när vi firade Liam på sin 1års dag! Super god & fluffig blev det. Kopierade receptet och länkade till dig, hoppas att det var ok!

  Kram Maria

 3. sv: nej, har aldrig gjort en sån avancerad tårta eller marshmallowsfondat tidigare…men det var inte alls så svårt, tog bara mycket tid…men nu vet jag ju hur man gör tills nästa gång..blir långt till den gången…puhh!! hur orkar du?? he he

 4. Hej Vita Villan!
  Jag räknar med att en sådan räcker till 15 personer om man har en mousse och en fluff som fyllning. Båda baserade på 3 dl grädde vardera.
  / Ann

 5. Jag tänkte göra denna tårtan. Den ska vara klar i övermorgon (torsdag). Är det för tidigt att göra tårtbotten idag (tisdag) och om jag gör den idag, behöver jag frysa in den? 🙂

 6. Hej Hanna!
  Du behöver inte frysa in den, plasta bara in den ordentligt, den blir varken torr eller dålig till på torsdag.
  MVH Ann

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.