Minisemester i Danmark

I fredags kom vi hem från vår lilla tredagarssemester i Danmark. Vi bodde på det finfina hotellet Comwell i Kolding, kan verkligen rekommendera det hotellet om ni tex ska åka till Legoland dit vi åkte på torsdagen. Kolding ligger ca 17 mil från Grenå och sedan är det ungefär 5 mil till Legoland från Kolding.

Vi åkte tidigt, tidigt i onsdags morse. Båten skulle gå klockan 8:05 från Varberg och man skulle checka in minst en halvtimma innan. Halv sex var bilen fullpackad av människor och väskor och vi gav oss iväg.

Här närmar vi oss Varberg och vi har god tidsmarginal, bilens klocka visar på 6:40.

Det blev ganska snart tyst bak i bilen, tror nog att alla tre ungarna sov så gott som hela vägen till Varberg.

Vi fick såklart vänta en stund innan vi fick köra på båten, Stena Nautica, men det är alltid skönt att ha lite tid till godo. Väl på båten letade vi upp en bra plats och packade upp vår medhavda frukost; tunnbrödsrullar med ost och skinka, yoghurt, juice, pucko och kaffe. Alla åt sig mätta och belåtna.

Jonathan och pappsen myser lite efter frukosten, det var ganska kallt på båten när vi kom på, den hade ju stått tom under hela natten.

Oscar ville helst inte vara med på bild men han kom inte undan till slut.

Alice i Underlandet visades på biografen på båten så barnen, som inte hade sett den innan, klarade sig undan från tristessen en stund. Jag och sambon satte oss på soldäck och pratade och tog det lugnt under tiden. Det är ju inte världens roligaste båt att tillbringa drygt fyra timmar på.

När båten var i hamn var det två timmars bilresa till Kolding. Jag körde och resten sov mer eller mindre. Framme på hotellet installerade vi oss i våra rum och sedan tog vi på oss badkläderna och gick ner till hotellets pool. Det blev lite badande en stund och därefter gick vi upp och duschade och jag och sambon tog varsin drink innan det var dags att ringa efter en taxi för att åka till en restaurang. Jag hade kollat upp att Jensens Bøfhus fanns i Kolding men vi blev ganska förvånade när vi blev körda till ett köpcentrum en bit utanför stan. Restaurangen hade nyligen flyttat dit ut och trots att det var kväll så var det ganska mycket folk på Jensens och de övriga restaurangerna som låg i köpcentrat.

Maten var helt ok men inget att dansa glädjedans av. Efter lite strul med taxin (de körde till restaurangens gamla adress) kom vi tillbaka till hotellet och försökte sova så gott det gick i den varma sommarnatten.

Klockan 8 på morgonen begav vi oss till frukostbuffén och den var väl som den brukar på de flesta stora hotell, lite klent utbud av pålägg kanske men brödet var nybakat och gott och baconen var härligt krispiga. Några obligatoriska wienerbröd blev det också, dock utan choklad. När frukosten var avklarad satte vi oss i bilen och åkte till Legoland. GPSen visade oss vägen och till en början körde vi genom ett industriområde men fram kom vi iaf.

Det var mycket att se på Legoland och mycket att göra, vi började med att gå runt bland nästan alla legomiljöerna.

När vi hade vandrat omkring bland alla minihus och fantastiska miljöer gav vi oss på åkattraktionerna. Vi åkte nästan allt man kunde åka och hade kanonroligt.

Den allra häftigaste åkattraktionen var Power Builders. Den låg längst bort i parken och det var inte lätt att lista ut vad som skulle hända innan man kom in i den stora hangaren och fick se alla robotar och vad de gjorde. Det man fick göra var iaf att man skulle programmera sin egen åktur på ett kort. Man fick välja längd, hur avancerat det skulle vara och vilka rörelser man ville att roboten skulle göra. Därefter fick man ta sitt programmerade kort, sätta in det i en kortläsare, spänna fast sig och därefter började åkturen. Peter åkte med Jonathan och eftersom han är så liten, Jonathan alltså, så kunde de bara välja mellan de två lägsta nivåerna, jag, Sofia och Oscar hade programmerat våra kort med den högsta nivån och Sofia fick åka både med mig och med Oscar. Det var verkligen hur kul som helst, jag skrattade så jag tjöt, var alldeles hes när det var över. Det var nog tur att Peter och Jonathan inte kunde välja någon högre nivå för Jonathan tyckte det var läskigt som det var, tror nog att Peter höll med honom. Oscar och Sofia tyckte däremot att det kanonkul!

I väntan på Vikingabåtarna kunde man fotografera sig med en ”hemsk” viking. I denna åkattraktion kunde man bli väldigt blöt vilket vi också blev, allra helst Peter. Men inget kunde mäta sig mot hur blöta vi blev vid Piratskeppen där vi hade vattenkrig mot de övriga piratskeppen och åskådare runt omkring. Ett tips till alla som ska till Legoland: Ta med er ombyteskläder och handduk och om ni dessutom vill bada så ta med er badkläder för det finns badattraktioner för såväl stora som små. Vi hade iaf tur med vädret den här dagen, det var lagom varmt och lite lätt blåsigt och bara en ynka liten regnskur under hela dagen.

På LEGO Atlantis fick vi stifta bekanskap med en massa fiskar och andra vattendjur. Jättehäftigt och kul att det gick så bra att fota genom akvarieglasen.

Dagens sista aktivitet blev körkortstagningen för Jonathans del. Vi andra blev underhållna av barnens bristande körkunskaper, tur att bilarna inte går fortare än de gör annars skulle Jonathans körning medverkat till ett antal whiplashskador.

Det var en stolt kille som sträckte upp sin svenska flagga när körlektionen var över och han fick sitt efterlängtade körkort trots ett antal seriekrockar och missade väjningsplikter och stopptecken. Kul hade han iaf och så även vi.

Efter 10 timmar på Legoland blir man ganska trött och ännu mer tröttsamt var det när vi skulle ut från parkeringen och det visade sig att man var tvungen att köpa en biljett för att komma ut. Vi har iaf lärt oss att om det står FRI på parkeringsskyltarna så betyder det inte att det är gratis utan det betyder att det finns lediga platser. Att det sedan var en seg kö till parkeringsautomaten och att en del danskar inte förstår hur en automat fungerar gjorde det hela ännu segare. Till slut kom vi iaf tillbaka till hotellet och det var fem trötta med nöjda semesterfirare som somnade gott den kvällen.

På morgonen åkte vi efter frukost och fick vänta en stund på terminalen innan vi fick köra på båten. Vi nappade på restaurangens bufféerbjudande och åt oss mätta och belåtna innan det var dags för bio för ungarna igen, denna gång blev det Draktränaren, ännu en film de inte hade sett. Jag och sambon satte oss i skuggan på soldäck och läste i en timma och när filmen var slut var det inte lång tid kvar innan vi åter var på svensk mark. Resan hem gick bra och det var en glad vovve som mötte oss när vi kom hem. Han, de andra djuren och huset hade fått finfin passning av min mamma. Tack kära mor! Hoppas att Amarulan och Tobleronen smakade bra!

Det var en underbar semester men som man alltid brukar säga: Borta bra, men hemma bäst!

Kram Ann

2 svar på ”Minisemester i Danmark”

  1. Tack så mycket, än har jag inte smakat, bra bilder du tagit, det syns att ni har haft både kul och trevligt. Kram.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.