Älggryta

[donotprint]

Jag vet att det har varit lite dåligt med såväl recept som uppdatering på min blogg men det tar väldigt mycket tid att få ordning på mitt företag med allt vad det innebär i form av köksbygge, pappersskrivande, kvittosortering, ansökningar m.m. Lite tårtmakeri blir det ju också emellanåt så det där med att experimentera i köket och skriva ner recept och fota och så det har jag knappt hunnit med. Har mest kört på enkel mat det senaste känns det som.

I förrgår sorterade vi ut allt viltkött från vår vanliga frys och la i en ny frys. Den nya frysen blev i princip full. Den nya var ju iofs lite mindre än den gamla men nu har vi gott om plats i den gamla iaf =) En massa älgkött fanns iaf bland alla fryspåsarna så två påsar med grytbitar fick följa med upp till kylen för att tina upp och idag blev det en mumsig gryta av de fina bitarna.[/donotprint]

[print_link]

Älggryta

6-8 port.

800 gr grytbitar av älg
matfett till stekningen
2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 liter vatten
1 msk balsamvinäger
1 msk fond, vilt eller ox
2 stora morötter
1 liten purjolök
2 dl vispgrädde
kinesisk soya
1 msk hackad persilja
1 msk vinbärsgelé
1,5 msk maizena

Bryn grytbitarna i matfett i två omgångar eller i två pannor. Salta och peppra. Lägg över bitarna i en gryta och häll på vatten, balsamvinäger och fond. Låt köttet puttra på spisen under tiden som du skalar och delar morötterna i klyftor och skär purjolöken i knappt centimetertjocka skivor. Fräs morötterna i lite matfett i ca fem minuter, tillsätt purjolöken och stek i ytterligare ca fem minuter tills grönsakerna blivit glansiga och fått lite färg.

Tillsätt grönsakerna i grytan när köttet har kokat i 20 minuter. Låt grytan puttra i ytterligare 20 minuter och tillsätt grädde, persilja, soya och gelé. Efter ytterligare 10 minuter tillsätts maizenan utrörd i 1 dl kallt vatten. Låt grytan puttra upp och smaka av med mer salt och peppar om så behövs.

Servera med kokt ris eller potatis.

Denna gryta går naturligtvis bra att göra på nötkött.

Ann

Ett svar på ”Älggryta”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.